Αποκρίσεις

©Dali


Η ερώτηση δεν δηλώνει άγνοια. Δεν είναι ένας αφορισμός που απαραίτητα ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Είναι μία δήλωση, η οποία σαφώς και ανοίγει έναν διάλογο. Απλώς αντί να ρωτάμε κάθε φορά τα κλασικά και ηλίθια τυπικά "Τι κάνεις;", ε, απλώς σημειώσαμε κάτι...
Η ερώτηση, λοιπόν, καθορίζει και εμπεριέχει την απάντηση. Όταν ρωτάμε κάτι, ήδη έχουμε στρέψει την προσοχή σε ένα συγκεκριμένο σημείο στον ορίζοντα των απαντήσεων, ίσως ασυνείδητα, καθώς και με τον τρόπο που ρωτάμε, έχουμε ήδη δηλώσει τι θέλουμε να λάβουμε ως απάντηση.

Δεν είμαστε πάντοτε έτοιμοι ν' ακούσουμε αυτό που ερωτάται. Ούτε βέβαια να ρωτήσουμε αυτό που πρέπει. Ακούμε αυτό που μπορούμε ν' ακούσουμε, που είμαστε έτοιμοι, που θέλουμε ν' ακούσουμε. Κι απαντάμε βάσει αυτού του οποίου μπορούμε να απαντήσουμε, αυτό που ακούμε, αυτό που αναγνωρίζουμε ως στόχο της ερώτησης.

Μια ερώτηση δεν είναι φράση της στιγμής: είναι ανάλογες στιγμές και φράσεις του παρελθόντος, ερωτήσεις που θέσαμε ξανά παλιότερα φωναχτά και μη, με τον ίδιο ή ανάλογο τρόπο. Ερωτήσεις μιας συζήτησης "γρύλου" ή ερωτήσεις σε ζητήματα που δεν μας αφορούσανε και που τότε, όλως περιέργως, νομίζαμε πως είχαμε τις απαντήσεις!

Δεν υπάρχει ερώτηση χειραφετημένη από το ήδη γνωστό: ρωτάς για να επιβεβαιώσεις πρώτα κάτι που ήδη ξέρεις, ύστερα για να διασταυρώσεις κάτι που οι άλλοι ξέρουν, τρίτον να μάθεις κάτι που δεν ξέρεις και τέλος για ν' απορρίψεις κάτι που νομίζεις πως ξέρεις.

Δεν υπάρχει απόκριση μόνο στις ερωτήσεις. Υπάρχει απόκριση στους άλλους, στις προσδοκίες τους, στις αυτο-εκπληρούμενες προφητείες τους. Είμαστε το πλήρωμα του χρόνου. Είμαστε εμείς για τους άλλους η απόκριση στο "γιατί το έκανε αυτό;" με όρους διαθεσικούς και χαρακτηριστικών προσωπικότητας, ενώ εκείνοι έχουν μιαν απάντηση άλλην έξω απ' αυτούς, να οφείλεται στις περιστάσεις και το περιβάλλον. Ως απόκριση -στην πρώτη περίπτωση- είναι δηλωτική μιας υποτιθέμενης σταθερότητας του ανθρώπου μέσα στους καιρούς και στις μοίρες. Τι ειρωνία!

Η ερώτηση καλό είναι να ρωτάει τα αυτονόητα και να στοχεύει να δηλωθούν οι γραφικότητες!

Comments

Popular posts from this blog

Γκροτέσκο σώμα || ένα σώμα θεατρικό

Ο ων

Περί νιτσεϊκού αφορισμού